Visie december 2020

Visie december 2020

Visie december 2020

Zoals ik in mijn vorige blogs heb beschreven, wachtte de markt op een mogelijk vaccin, het mogelijke pakket aan stimuleringen in de VS, de verkiezingen in de VS en de ontwikkelingen aangaande het aantal besmettingen. In afwachting hierop bewoog de markt in hoofdlijnen zijwaarts.

Minder onzekerheden

Inmiddels is er meer duidelijkheid en zijn veel zaken positief uitgevallen. Om het in een vergelijking uit te drukken, veel verkeerslichten zijn van oranje naar groen gesprongen.

Stoplicht groen Hoewel president Trump nog de nodige rechtszaken heeft aangespannen, is het inmiddels duidelijk dat Democraat Joe Biden de nieuwe president van Amerika wordt. De markten reageerden positief op dit nieuws, aangezien het waarschijnlijk is dat de aanstaande president Joe Biden voor meer rust en minder onzekerheid zal zorgen. Hoewel ook Biden zeker hard zal blijven optreden tegen China, is het wel aannemelijk dat hij meer oog heeft voor de van oudsher bondgenoten van de VS, lees Europa. Normaliter, zal de vermindering in politieke onrust er ook voor zorgen dat de onrust op de financiële markten minder zal zijn.

Stoplicht groen Daar komt nog eens bij dat recentelijk bekend werd dat naar alle waarschijnlijkheid mevrouw Yellen (oud voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank) de nieuwe minister van Financiën wordt. Zij wordt geroemd om haar kennis van de financiële markten en heeft ook meerdere keren aangekondigd dat de politiek meer moet stimuleren.

Stoplicht groen Hoewel de omvang minder groot zal zijn dan eerder werd gehoopt, gaan veel beleggers ervan uit dat na de beëdiging van Joe Biden er snel een stimuleringspakket zal komen om de Amerikaanse economie te ondersteunen. De meeste analisten gaan uit van een ondersteuningspakket ter waarde van circa 500 miljard dollar.

Stoplicht groen Naast de presidentsverkiezingen in de VS, keek heel de financiële wereld uiteraard uit naar nieuws over een mogelijk vaccin tegen COVID-19. Op dit moment zijn de resultaten bekend geworden van de fase III studies waarbij het mogelijke vaccin onder duizenden mensen wordt getest van drie verschillende farmaceuten. Alle farmaceuten (Pfizer, Moderna en AstraZeneca) kwamen met positieve berichtgeving naar buiten en gaven aan dat hun vaccin een effectiviteit had van 90 % of meer. Deze zeer goede cijfers maken het waarschijnlijk dat de vaccins door de toezichthouders goed gekeurd zullen worden. Vervolgens kunnen mensen dan ingeënt worden en kan de wereld weer “open gaan”. Hoewel het nog enige tijd zal duren voordat de meeste mensen ingeënt zijn, prijzen de financiële markten dit positieve vooruitzicht nu al grotendeels in.

Stoplicht groen Van groot belang is de historisch bijzonder lage rente. Deze lage rente biedt een enorme ondersteuning voor de aandelenmarkt. In onderstaande grafieken hebben wij de 10-jaars rente in Duitsland en de 10-jaars rente in de VS afgebeeld. Op dit moment is de lange rente in Duitsland 0,6 % negatief. Beleggers die 10 jaar lang in deze Duitse staatsobligatie beleggen, realiseren na 10 jaar hiermee een gegarandeerd verlies van 6 %. In de VS is de 10-jaars rente nog wel positief ( 0,85 %). Vanwege deze lage rendementen zijn veel grote institutionele beleggers (pensioenfondsen, verzekeraars etc.) gedwongen om een groter deel van hun vermogen in aandelen te stoppen. Dit legt een flinke bodem onder de aandelenmarkt.

10-jaars rente in VS
10-jaars rente in Duitsland

Stoplicht groen Tot slot is het raadzaam om te realiseren dat vanwege de enorme geldcreatie die heeft plaatsgevonden er een enorme hoeveelheid geld nog niet belegd is. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat er nog een bedrag van circa $ 5.000 miljard aan de zijlijn staat. Beleggers wachten op een correctie om vervolgens met een deel van dit bedrag aandelen en/of obligaties te kopen. Vanwege de enorme omvang van dit vermogen, is het volgens ons waarschijnlijk dat bij een eventuele correctie de kopers voor een snel herstel zorgen.

Maar niet alle seinen staan op groen

Hoewel er dus steeds meer positief nieuws is te melden, staan nog niet alle lichten op groen. In sommige gevallen weten we de uitkomst nog niet van het toekomstig nieuws (verdeling Senaat in de VS) en in andere gevallen kan er ruimte voor teleurstellingen zijn.

Stoplicht oranje Hoewel de financiële markten blij zijn met de overwinning van Democraat Joe Biden, is het nog onzeker hoe de verdeling in de Senaat eruit komt te zien. De financiële markten gaan ervan uit en hopen, dat de Republikeinen de Senaat weten de behouden. De Senaat moet immers de regelgeving goedkeuren en gaat in hoofdlijnen over het budget van de Amerikaanse overheid. Mochten de Democraten toch een meerderheid in de Senaat bemachtigen, dan is dit voor de financiële markten negatief nieuws. De Democraten kunnen in dat geval hun verkiezingsbeloftes waar gaan maken, te weten het verhogen van belastingen voor extra stimuleringen, meer regelgeving en het mogelijk opknippen van de grote techondernemingen. De extra schulden in combinatie met de mogelijke lagere economische groei zal tot een hogere rente leiden, waardoor de koersen van aandelen onder druk komen te staan. In januari van het volgende jaar zal bekend worden hoe de daadwerkelijke verdeling van de Senaat eruit komt te zien.

Stoplicht oranje Hoewel de onderhandelingen nog steeds gaande zijn, komt het moment van de feitelijke Brexit steeds dichter bij. Mochten het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie geen overeenstemming bereiken over een vrijhandelsverdrag dan zal dit tot extra regelgeving leiden en meer douanecontroles. Voor beide regio’s heeft dit negatieve economische gevolgen. De reden dat wij de Brexit geen rood verkeerslicht geven, heeft alles te maken met het feit dat dit proces al zeer lang gaande is en dat het daarmee aannemelijk is dat beleggers de mogelijke schadelijke gevolgen al deels hebben ingeprijsd.

Stoplicht oranje Vanwege de positieve ontwikkelingen die vermeld zijn bij de groene verkeerslichten (ondersteuning overheden en Centrale Banken, lage rente, vaccin, nieuwe president VS etc.) zijn veel aandelen hard gestegen. Hoewel ook de winsten van sommige ondernemingen hard zijn gestegen, hebben de koersstijgingen er wel voor gezorgd dat de waardering van aandelen is toegenomen. Waar in het verleden beleggers circa 15 á 20 keer de verwachte winst voor een aandeel betaalden, is dat nu opgelopen naar 20 á 25 keer de verwachte winst. Zolang de lange rente laag blijft gaan wij er niet vanuit dat de waarderingen zullen afnemen. Echter, een verdere stijging van de waardering (lees koers/winstverhouding) vinden wij ook niet aannemelijk. Een toekomstig verder herstel op de aandelenmarkten zal dus vooral moeten gebeuren door een toename van de winsten.

Drs. Richard de Jong RBA is directeur vermogensbeheer bij en mede-eigenaar van Van Lieshout & Partners N.V. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bent u benieuwd naar ons beleggingsbeleid naar aanleiding van het bovenstaande?

 

Schrijf u nu in voor de periodieke nieuwsbrief van Van Lieshout & Partners