Verantwoord beleggen en duurzaamheidsrisico’s

Rendement willen we allemaal, maar niet tegen elke prijs. Ons beleggingsbeleid is niet specifiek gericht op het selecteren van duurzame beleggingen (‘impact investing’) of beleggingen met duurzame kenmerken. De duurzaamheidsrisico’s en de mogelijk negatieve effecten daarvan op de waarde van de beleggingen zijn veelal niet goed in te schatten. Dat geldt ook voor de mogelijk ongunstige effecten van onze beleggingsbeslissingen op duurzaamheidsfactoren. Deze nemen wij dan ook niet expliciet mee in onze besluitvorming.

Wij vinden het echter wel belangrijk om verantwoord te beleggen. Zo sluiten wij (o.a.) bedrijven uit die voornamelijk actief zijn in de wapenhandel, adult entertainment en de gok- en tabaksindustrie. Daarnaast willen wij graag dat de bedrijven waarin wij wel beleggen verantwoord zaken doen.

Naast de diverse financiële criteria om te kijken in welke bedrijven wij wel óf niet willen beleggen, gebruiken wij ook ESG standaarden. De Environmental, Social en Governance (ESG)* standaarden zijn criteria waarop de activiteiten van een bedrijf worden beoordeeld. Dit wordt voor ons gedaan door de gerenommeerde onderzoeksinstantie Refinitiv.

De maximaal te behalen ESG score voor een bedrijf is 100 punten. Bedrijven met een score tussen 0  en 20 krijgen een interne ESG score van 1 ster, bedrijven met een score tussen 21 en 40 krijgen 2 sterren, enzovoorts.

Op basis van de interne ESG score kan een portefeuille dus maximaal 5 sterren behalen op het gebied van duurzaamheid. Onze modelportefeuilles hebben gewogen gemiddeld de volgende score:
Individuele (aandelen) portefeuille: ****
Tracker (aandelen) portefeuille: *** / ****

*Wat zijn Environmental, Social And Governance (ESG) criteria

Het houdt in dat naast financieel economische afwegingen ook factoren als energieverbruik, klimaat, beschikbaarheid van grondstoffen, gezondheid, veiligheid en goed ondernemingsbestuur worden meegewogen in de besluitvorming.

Copy link
Powered by Social Snap