COVID-19 crisis: forse economische schade

COVID-19 crisis: forse economische schade

Nadat het COVID-19 virus eind vorig jaar in China opdook, heeft het virus zich over de gehele wereld verspreidt. Per 21 april waren er voor zover bekend 2.540.556 mensen besmet (geweest) met het virus. Ruim 177.000 mensen hiervan zijn helaas aan het virus overleden (bijna 7 % van het totale aantal besmettingen), 1.718.175 mensen zijn nog besmet en 645.377 mensen zijn ondertussen beter verklaard. Hoewel het aantal op dagbasis bijzonder fluctueert, komen er dagelijks circa 75.000 á 80.000 nieuwe besmettingen bij.

Zware recessie

Het uitbreken van het Coronavirus en de daaropvolgende wereldwijde lockdowns hebben een forse economische schade opgeleverd. De meeste analisten gaan ervan uit dat de wereldwijde economie de komende maanden 20 à 30 % zal krimpen. De enorme impact van het beperken van de mobiliteit van mensen komt onder andere tot uiting in de enorme toename van de werkloosheid. In de afgelopen 4 weken zijn 21 miljoen mensen in de VS werkloos geworden op een beroepsbevolking van 150 miljoen. Geschat wordt dat elke week dat een economie in een lockdown zit dit 1 á 2 % aan economische groei kost. Hoe langer deze lockdown duurt, hoe hoger de schade. Uit onderzoek van Reuters blijkt dat analisten ervan uitgaan dat de winstcijfers in Europa in het tweede kwartaal met 37 % zullen dalen en in het derde kwartaal met 28 %. In reactie op al het slechte nieuws en de zeer snel verslechterende vooruitzichten daalden de wereldwijde aandelenbeurzen met 35 á 40 %.

Ingrijpen overheden

Halverwege maart besloten de wereldwijde overheden en Centrale Banken in te grijpen. Hoewel het niet centraal wordt bijgehouden, schatten wij in dat er op dit moment circa € 11.000 miljard in de wereldwijde economie wordt gestoken om ondernemers, consumenten, patiënten etc. te ondersteunen. Met name de Amerikaanse overheid en de Amerikaanse Centrale Bank zijn voor zeer grote bedragen aan het stimuleren. Het ingrijpen van de overheden en centrale banken zorgden er vervolgens weer voor dat de aandelenmarkten aan een flink herstel begonnen. Zo herstelde de AEX in een paar weken tijd van 390 punten halverwege maart tot de huidige stand van circa 500.

AEX-index 13 mei 2020

Voor een uitgebreide beschrijving van onze visie op de markten verwijzen wij u graag naar onze nieuwsbrieven.

Beleggingsbeleid

Toen het nieuws vanaf halverwege februari begon te verslechteren hebben wij ingegrepen door aandelen trackers te verkopen, zodat wij de kaspositie konden verhogen. In eerste instantie hebben wij trackers verkocht waarbij de onderliggende aandelen extra geraakt zouden kunnen worden bij een economische neergang. Tevens hebben wij gekeken of er een mooie winst op een tracker gerealiseerd kon worden.

Daarnaast zijn wij in die weken actief geweest met opties. In de weken dat het nieuws somberder werd, hebben wij op meerdere verkochte call opties winst genomen. Aangezien wij in dit soort onzekere tijden ook buffer wilden houden in onze portefeuille, hebben wij op deze aandelen trackers ook weer nieuwe call opties verkocht. Normaliter verkopen wij call opties met een uitoefenprijs die circa 5 á 10 % hoger is dan de huidige koers van het onderliggende aandeel. De ervaring leert ons dat in dit soort heftige markten, aandelenkoersen ook weer snel kunnen herstellen. Call opties met uitoefenprijzen die tussen de 5 en 10 % hoger liggen dan de huidige koers, beperken onze winst bij een eventueel snel herstel dan wel aanzienlijk. Vandaar dat wij besloten call opties te verkopen, waarbij de nieuwe uitoefenprijs tussen de 10 en 20 % hoger ligt dan de huidige aandelenkoers. Normaal gesproken leveren dit soort opties weinig premie op en hiermee weinig buffer, maar door de enorme onrust (zie grafiek hieronder) leveren deze zogenaamde out-of-the-money call opties nu wel een zeer mooie premie op.

“Never fight the Fed”

Sinds halverwege maart zijn wij bezig om geleidelijk weer wat meer risico aan de portefeuille toe te voegen via het terugkopen van aandelen. De reden dat wij weer aandelen aan het terugkopen zijn, heeft deels te maken met het herstel op de financiële markten die het gevolg zijn van de ondersteunende acties van de wereldwijde overheden en Centrale Banken. En bekende tegeltjeswijsheid die in de praktijk ook vaak opgaat, is: “Never fight the Fed”. Hiermee wordt bedoeld dat beleggers er verstandig aan doen om hun beleggingen synchroon te laten lopen met de acties van de Fed (de Amerikaanse Centrale Bank). Gaan zij stimuleren / rente verlagen, dan moeten beleggers aandelen bijkopen en gaan zij verkrappen / rente verhogen, dan doen beleggers er verstandig aan hun aandelenposities te verminderen.

Daarnaast waren wij van mening dat veel beleggers in paniek waren. Deze paniek wordt bijgehouden met de zogenaamde VIX-index die de volatiliteit van aandelen rendementen meet. Hoe hoger deze index, hoe hoger de volatiliteit, hoe meer paniek er is op de financiële markten. In onderstaande grafiek hebben wij de VIX afgebeeld die ten tijde van de eerste aankopen halverwege maart een niveau van 66 had bereikt. Vaak is zo’n hoge stand een teken dat markten tussentijds wat herstel kunnen laten zien.

VIX-index, hoe hoger de volatiliteit, hoe meer paniek

Drs. Richard de Jong RBA is directeur vermogensbeheer bij en mede-eigenaar van Van Lieshout & Partners N.V. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Voor een uitgebreide beschrijving van onze visie op de markten verwijzen wij u graag naar onze nieuwsbrieven.

 

Schrijf u nu in voor de periodieke nieuwsbrief van Van Lieshout & Partners