Beleggen in tijden van Corona

Beleggen in tijden van Corona

Zoals wij in onze nieuwsbrief al hebben aangegeven, hebben wij sinds halverwege maart stapsgewijs wat extra risico aan de portefeuille toegevoegd door het terugkopen van aandelen die wij in de weken daarvoor hadden verkocht.

Sinds het ingrijpen van de wereldwijde overheden en Centrale Banken zijn ook de aandelenkoersen fors hersteld. Zo herstelde de AEX in een paar weken tijd van 390 punten halverwege maart tot de huidige stand van circa 500 (eind april). De grote vraag is uiteraard of de markten verder herstellen of dat er een terugslag gaat komen, waarbij wij wel van mening zijn dat het haast onmogelijk is om de richting van de beurs op korte termijn te voorspellen.

AEX-index 13 mei 2020

Nog verder oplopende koersen?

Op het moment van schrijven noteert de AEX ongeveer 505 punten. Hoewel de economie nu voor een zeer groot gedeelte steunt op de stimuleringen van de overheden, is het voor een verder herstel op de wereldwijde aandelenbeurzen absoluut noodzakelijk dat de economie weer opengaat en vooral ook dat consumenten weer durven te consumeren. Vooralsnog blijft dit afwachten en willen wij eerst meer duidelijkheid krijgen over met name de consumentenbestedingen in de VS.

Nieuw vaccin

Voor een blijvend herstel in de economie en hiermee op de beurs is het van belang dat er zo snel mogelijk een vaccin ontwikkeld wordt. Normaal gesproken duurt het jaren voordat een middel op de markt komt, maar daar lijkt dit keer verandering in te komen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt wereldwijd door zeventig verschillende ondernemingen / instanties gewerkt aan een vaccin tegen het nieuwe coronavirus. Drie ondernemingen zijn op dit moment al bezig met klinisch onderzoek bij proefpersonen. CanSino Biologics uit Hongkong is volgens de WHO het dichtst bij een vaccin. Dit bedrijf trekt op met het Beijing Institute of Biotechnology bij het ontwikkelen van een middel. Ook de Amerikaanse ondernemingen Moderna en Inovio Pharmaceuticals zijn al begonnen met klinisch onderzoek. Daarnaast boekt Gilead hoopgevende resultaten.

Beleggingsbeleid

Ook in de maand april blijven wij risico aan de portefeuille toevoegen, zij het geleidelijk. Wij doen dit door enkele aandelen trackers (bij) te kopen ten laste van de obligatietracker die wij recentelijk als vluchthaven hadden gekocht. Wel blijven wij de aankopen met beleid doen en willen wij nog een behoorlijke kaspositie aanhouden voor het geval de beurs weer corrigeert. Hoewel elke portefeuille iets kan afwijken van de modelportefeuille behouden wij na onze aankopen nog steeds een kaspositie van circa 6 á 7 %.

Binnen onze regiospreiding blijven wij een voorkeur houden voor de VS ten opzichte van Europa. Deze voorkeur heeft voor een groot gedeelte te maken met het feit dat de grote techondernemingen, zoals AT&T, Microsoft, Amazon, Google (Alphabet), Apple en Intel, Amerikaans zijn en op de Amerikaanse beurzen een notering hebben. Juist deze grote technologie ondernemingen doen het in deze bijzondere tijden goed. Ondernemingen zoals Microsoft en Amazon profiteren van een aanzienlijke toename in online winkelen en thuiswerken, wat ook te zien was in de aanzienlijke omzetgroei die deze ondernemingen recentelijk publiceerden. Daar komt nog eens bij dat veel IT ondernemingen over een aanzienlijke financiële buffer beschikken. In tegenstelling tot begin deze eeuw worden dit soort ondernemingen nu door steeds meer beleggers als defensief beschouwd in plaats van offensief. Wij beleggen in deze grote technologie ondernemingen onder andere via de Invesco QQQ tracker.

Verdeling portefeuille

De grote positie in Amerikaanse aandelen heeft de portefeuille dit jaar geen windeieren gelegd. Hoewel de Europese beurzen eind april gemiddeld op een negatief resultaat stonden van 20 á 25 %, noteerde de tracker portefeuille (met short call) een min van circa 9 %. Alle kosten zijn hier al van afgetrokken.

Tot slot hebben wij in de maand april, net als in de afgelopen maand, weer een aantal call opties doorgerold. Wij kopen de bestaande short call hiermee terug, vaak met winst, en verkopen een nieuwe call als buffer.

Drs. Richard de Jong RBA is directeur vermogensbeheer bij en mede-eigenaar van Van Lieshout & Partners N.V. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bent u benieuwd naar ons beleggingsbeleid naar aanleiding van het bovenstaande?

 

Schrijf u nu in voor de periodieke nieuwsbrief van Van Lieshout & Partners